NEJZDRAVĚJŠÍ WEB V ČR – 0 % tuku, 0 % cukru, 0 % koronaviru, 100 % humoru

Výstava kresleného humoru dvojici s názvem POKLOP

No, co vám budu povídat,

v Galerii Chodba, jak jsem ji kdysi nazval, jsme již asi rok neustále běhali, no běhali… běhejte v prostoru, který má maximální výšku asi metr čtyřicet, takže spíš lezli s hrnečky, kastrůlky, umývadélky a poslední dobou i vaničkami a chytali kapky deště. Tak si s námi zahrávala naše 60 let stará střecha z eternitu. Ano, ta střecha, která nahradila staré a krásné bobrovky, která tam kdysi bývaly, a která si ještě pamatuji. A také si pamatuji, jak v šedesátkách moje babička lamentovala co že jí to položili za šedivý, placatý hnus na střechu místo těch krásných tašek. Jo, tak to chodilo. Ten šedivý hnus byl levný. Takže jsme naší babičce splnili její dávný sen o krásných, červených taškách, které kdysi v těch šedesátých rozmlátily kroupy jak vajíčka.

Proto jsme ale museli posunout začátek výstav v jediné stálé galerii kresleného humoru ve střední Evropě. Zato hned první výstava je, jak se tak říká, pecka. Vystavuje totiž známý zpěvák, písničkář, bývalý člen Divadla Semafor, člen legendárního CaK vokálu, kapely Biograf, Blue Effect a v současné době v obnovené sestavě 5P. Ano, tipujete správně: Luboš Pospíšil. Ten Luboš Pospíšil, který účinkoval jako první umělec v cyklu asi 80 koncertů, které uspořádal v Ratajích Klub Čtrnáctka.

Kdysi dávno dělal mozek ve dvojici, která si říkala POKLOP. Neboli Pospíšil – Klos. Bohužel, nebo teď nevím, jak se k tomu postavit, Karel Klos si kreslí své veselé obrázky u Nebeskýho báru… A tak jsme se s Lubošem dohodli, že si trochu zavzpomínáme na dobu, kdy dvojice byla ještě veselá, ničím nepoznamenaná a také docela slavná. Luboše znám odkud jinud, než z Malostranské besedy. Poznali jsme se tam někdy koncem sedmdesátek. Když jsme zahájili činnost v Ratajích, několikrát tu hrál a mnohokrát se sem zajel jen tak podívat. Na kus řeči a na pár piv.

V Klubu Čtrnáctka v sobotu, 4. května proběhla vernisáž výstavy a my vám z ní přinášíme několik fotek. Bylo opět veselo!                                                                                                                                                                

Ota Kmínek, duben 2024

Post Illa Verba…

Je čtvrtého května, skoro půlnoc. Vše dnešní je za námi. Po vernisáži POKLOP, tedy rozdvojené dvojice Pospíšil – Klos, sedíme s Lubošem Pospíšilem na báru Klubu Čtrnáctka v Ratajích nad Sázavou a povídáme si o všem možném. Ještě s mým skvělým kamarádem Jiříkem od Řeky. Já jsem se vzpamatoval z dvoudenního maratonu rozdílení obrázků až po jejich přilepení na skla výstavních prostor. V sobotu chvilku nad ránem hotovo, v půl osmé už mne budí zedníci, kteří nám pomáhají opravit Klub. Tedy secesní dům na spodní části náměstí v Ratajích, který můj praděda koupil někdy začátkem dvacátých. Minulého století. Celé dopoledne se jim věnuji a každou chvilku se pokouším utéct alespoň na hodinu do postele. Neuteču. Uklízí se všude, hlavně ve výstavních prostorách a na chodníku před domem. Teď je ten moment. A zase nic. Přichází naše nová pomocnice na bar, nikdy za ním nestála ze strany barmana. Ani bardámy. Předvádím točení plzeňského, obsluhy spuelboye, obsluhu kávovaru. A je to tady, zahajujeme nikoli 15, ale 20 minut po 3. odpolední. Počítám lidi, čtyřicet! Tolik lidí na vernisáži kresleného humoru ještě nebylo. Vít Hrabánek, pan doktor a dnes sedlák z Vraníku, zahajuje výstavu. Hotovo, Luboš si sedá na improvizované scéně s kytarou a hraje jak o život. Jak zamlada. Já si dávám, sotva stojíc na nohou, skleničku vína. A ještě druhou. A potom už vedeme s přáteli výstav v Ratajích moudré řeči a najednou je čtvrtého května, skoro půlnoc…

Ota Kmínek

Sdílet:

Chceš víc humoru?

Máš rád humor a chceš ho dostávat až do schránky? Předplať si náš humoristický časopis Tapír