NEJZDRAVĚJŠÍ WEB V ČR – 0 % tuku, 0 % cukru, 0 % koronaviru, 100 % humoru

Ve věku 89 let zemřel Jean-Jacques Sempé, známý francouzský umělec a karikaturista.

Ve věku 89 let ve čtvrtek, 11. srpna 2022, zemřel francouzský výtvarník – zejména kreslíř a karikaturista Jean-Jacques Sempé. Proslavily ho zejména ilustrace dobrodružství Malého Mikuláše a humorné kresby pro tisk. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na umělcovu ženu.

Výtvarník Jean-Jacques Sempé zemřel pokojně večer 11. srpna v 89 letech ve svém letním sídle, obklopen manželkou a blízkými přáteli.

Sempé, který se narodil 17. srpna 1932 ve francouzském Bordeaux, zkrášlil svými obrázky desítky knih a jeho kresby se objevovaly v prestižních listech, jako je The New Yorker, Paris Match či L’Express. Čeští čtenáři ale budou jeho jméno mít navždy spojené s příběhy neposedného Mikuláše, kterému Sempé vdechl život jako začínající umělec v polovině padesátých let. Knížečky, které vytvořil spolu s Reném Goscinnym, ale dobře znají i jinde ve světě.

Na dráhu ilustrátora se přitom Jean-Jacques Sempé dal vlastně náhodou. „Jako mladík jsem pracoval v továrně na žárovky, pak přišla vojna, a když jsem se vrátil, dlouho jsem nemohl najít práci. Abych nezešílel, začal jsem kreslit a pokoušel se vnutit své kresby do nejrůznějších časopisů,“ vzpomínal na dobu, kdy mu bylo devatenáct let a teprve hledal svůj strohý, ale na první pohled rozeznatelný styl. Jak sám říká, příliš talentu nepobral, svůj úspěch si musel odpracovat.

Sdílet:

Chceš víc humoru?

Máš rád humor a chceš ho dostávat až do schránky? Předplať si náš humoristický časopis Tapír