NEJZDRAVĚJŠÍ WEB V ČR – 0 % tuku, 0 % cukru, 0 % koronaviru, 100 % humoru

Claude Serre - francouzský karikaturista.

Claude Serre (10. listopadu 1938 – 13. listopadu 1998) byl francouzský karikaturista narozený v Sucy-en-Brie, Val-de-Marne.

Po akademických studiích studoval osm let řemeslo vitráží u Maxe Ingranda spolu se svým bratrancem Jeanem Gourmelinem. Poté začal kreslit karikatury a stal se ilustrátorem mnoha francouzských časopisů, včetně Plexus, Planet, Hara-Kiri, Lui, Pariscope a La Vie Electrique. Začal také ilustrovat knihy. První byl Asunrath, dílo fantazie, vydané Losfeldem. Svůj zájem o fantastické začlenil do mnoha svých raných litografií, které byly publikovány, někdy výhradně, v mnoha zemích, včetně Japonska a Německa. Účastnil se také skupinových i samostatných výstav.

V roce 1969 se setkal s Jackem Claudem Nezatem a stali se přáteli. Nezat napsal řadu článků věnovaných jeho umění a jeho práci a uspořádal dvě výstavy v Německu v letech 1975 a 1976-1977, které se setkaly s velkým úspěchem. Tento vztah také umožnil Serre spolupracovat s časopisem Pardon. Serre mezitím začal kreslit karikatury na taková témata, jako je medicína, sport, automobily a DIY, a jeho první kniha karikatur, Černý humor a muži v bílém, satirizující lékařské profesionály, byla vydána v roce 1972 Editions Grésivaudan. Kniha získala cenu Black Humor. Řadu podobných tematických knih ve stejném duchu vydal Glénat z Grenoblu. Pokračoval také v práci ilustrátora a pracoval zejména na knihách Francise Blanche a Frederica Darda, autora série San Antonio.

Serre zemřel na nádor na mozku ve věku 60 let v Caen, Calvados.

Sdílet:

Chceš víc humoru?

Máš rád humor a chceš ho dostávat až do schránky? Předplať si náš humoristický časopis Tapír