NEJZDRAVĚJŠÍ WEB V ČR – 0 % tuku, 0 % cukru, 0 % koronaviru, 100 % humoru

Jan Vyčítal (8. března 1942 Praha – 1. března 2020 Praha) byl český zpěvák, textař, karikaturista a autor kreslených vtipů.

Byl zakládajícím členem, hlavním textařem a vedoucím skupiny Greenhorns a také autorem textů písní, které s Greenhorns zpívali Michal Tučný a Josef Šimek. Mezi jeho nejznámější skladby patří „Oranžový expres“, „Blízko Little Big Hornu“ nebo „To tenkrát v čtyřicátom pátom“. Byl též autorem některých textů pro Hanu Zagorovou nebo Věru Martinovou.
Na střední výtvarné škole vystudoval obor Propagační grafika. Poté pracoval ve výtvarném oddělení Československé televize a přispíval do satirického časopisu Dikobraz. Po roce 1968 musel publikovat pod pseudonymy.
Režim také v roce 1972 donutil kapelu Greenhorns změnit název na Zelenáči. V roce 1974 na čas přepustil kapelnické místo Petru Bryndačovi, jelikož ten měl jako jediný z kapely absolvovanou konzervatoř. Od téhož roku Jan Vyčítal též nesměl z politických důvodů textovat písně (ty však nadále textoval pod pseudonymy nebo pod jménem Josefa Šimka) a jeho jméno se nesmělo nikde objevit.
S kreslířem Milošem Kánským udělal podle scénáře Václava Mikoláška sedmidílný seriál večerníčků Přátelé z vesmíru (1985).
Pro potíže s levou rukou od roku 1999 nehrál na kytaru, na koncertech pouze zpíval a moderoval.

Sdílet:

Chceš víc humoru?

Máš rád humor a chceš ho dostávat až do schránky? Předplať si náš humoristický časopis Tapír