NEJZDRAVĚJŠÍ WEB V ČR – 0 % tuku, 0 % cukru, 0 % koronaviru, 100 % humoru

Bořík Frýba: Kreslíř, humorista, ilustrátor a hlavně člověk s velkým srdcem

Bořik Frýba – nazývaný dědek Rum

nás navždy opustil 27. 9. 2020. Zemřel náhle a nečekaně ve věku 70 let.

Pocházel ze severočeského Varnsdorfu. Do Opavy přišel v roce 1985.

Jeho otec byl malíř, takže měl nadání pro malování v genech. Kreslil téměř pořád. Ať už pro sebe nebo pro kamarády. Poprvé se k zakázkám dostal až v Opavě, když byl osloven aby ilustroval knihu. Začal ilustracemi pro děti, což dělal pak celý svůj život.  Ilustroval rovněž omalovánky, diplomy, obrázky do knížek, kreslený humor nebo karikatury.

Víc o Boříkovi se dozvíte za výstavou

Jeho díla byly většinou perokresby, ale zkoušel také malbu. Vždy to pro něj byla spíše zábava a koníček. 

Frýba byl členem Skupiny X, která sdružuje umělce z Opavy a okolí již přes třicet let. Nejdříve to byli jen výtvarníci ze školy, potom začali přibírat další členy a skupina se stále rozšiřuje. Dělají společné výstavy a plenéry. Do skupiny ho přivedl zakladatel, Miloš Kačírek, který ho v Opavě k malování dostal. Byl jeho učitelem a kritikem.

V dnešní době je těžké se prosadit jako malíř, Frýbovi se to povedlo, ale uznal, že začínající umělci to mají těžké.

Za svůj největší úspěch považoval ilustrovanou knihu Perla Slezska – Hradec nad Moravicí a okolí. Práci na knize popisoval: „Byla to dobrá práce, musel jsem chtě nechtě studovat, abych mohl nakreslit přesně to, co potřebovali. Z té knihy mám radost. Je to knížka pro děti o historii regionu, se kterou se děti seznamují formou hry.“

Mezi další práce Bořivoje Frýby patří ilustrace několika knih kamaráda Mirka Bubrleho. Byl také účastníkem mnoha akcí pořádaných pro děti. V minulosti se zúčastnil výtvarného plenéru pro děti v Řecku a každoročně jste jej mohli vidět na akci s názvem Na soutoku. Malování pro děti se koná v Kyjovicích a smyslem je spojit svět handicapovaných a zdravých dětí se světem dospělých.

Ve volném čase rád chodil na výstavy nebo na procházky do přírody se svou ženou, o které říká, že je jeho domácí múzou. Mezi jeho oblíbené výtvarníky patřil Alois Mikulka, který píše a zároveň ilustruje své pohádky.

U kresleného humoru to jsou pánové Vladimír Jiránek a Vladimír Renčín, ty považoval za klasiky.

Byl mezi prvními autory kresleného humoru, kteří založili Spolek Klub kreslířů a humoristů a kteří pak spolu založili humoristický časopis Tapír.

Zároveň je autorem loga Mezinárodního festivalu kresleného humoru, který se každoročně koná ve Františkových Lázních. Mimochodem, hned v prvním ročníku tohoto festivalu (rok 2016) vyhrál jak u poroty, tak i u speciální ceny vyhlášenou Městem Fr. Lázně a u návštěvníků festivalu měl hned své dv vtipy na stupních vítězů (2. a 3. místo) . Dostal tedy hlavní cenu za absolutního vítěze.

Měl velký vztah ke zvířatům a právě asi proto jeho život neodmyslitelně patřil k Městskému útulku v Opavě na Jesenické ulici.

Sdílet:

Chceš víc humoru?

Máš rád humor a chceš ho dostávat až do schránky? Předplať si náš humoristický časopis Tapír