NEJZDRAVĚJŠÍ WEB V ČR – 0 % tuku, 0 % cukru, 0 % koronaviru, 100 % humoru

V pátek 9. dubna je to 130 let, kdy se narodil Vlasta Burian, který zaslouženě nosí titul KRÁL KOMIKŮ.

Král komiků, vlastním jménem Josef Vlastimil Burian, se narodil v tehdy převážně německém Liberci a po deseti letech se s rodinou přestěhoval na pražský Žižkov.

Vyučil se obchodním příručím. Jako dítě zpíval na kůru a miloval operu, v níž později byl schopen i vystupovat. Obrovskou zálibu měl též ve sportu, vynikal zejména ve fotbalu (byl brankářem ligového klubu A. C. Sparta Praha), v cyklistice a jeho velikou vášní byl tenis.

Po první světové válce hrál v Národním divadle i ve Vinohradském divadle a současně působil v mnoha pražských kabaretech. Nestíhal dostávat svým závazkům a pro jeho nespolehlivost se divadelní ředitelé a majitelé kabaretů dohodli, že jej nebudou zaměstnávat. Z tohoto důvodu si roku 1925 založil vlastní divadlo (Divadlo Vlasty Buriana, dnešní Divadlo Komedie), v němž hrál bez přestávky dvě představení denně až do roku 1944, kdy bylo německými úřady spolu s ostatními divadly uzavřeno. Do tohoto roku natočil taktéž několik desítek vynikajících komedií, jimiž dokázal rozesmávat nejen české, ale i evropské publikum.

V roce 1945 byl perzekvován kvůli nařčení z údajné kolaborace s německými okupanty, byl mu zabaven veškerý majetek, krátce byl vězněn a bylo mu zakázáno jakékoliv umělecké vystupování. S podlomeným zdravím se proto pět let musel živit tvrdou manuální prací v dolech a poté jako poslíček a pomocná síla v kuchyni na horských chatách.
V roce 1950 mu komunistické úřady dovolily opět vystupovat v divadle v Karlíně, odkud byl v roce 1953 vyhozen a byl nucen vystupovat na nejrůznějších venkovských estrádách, což mu úplně podkopalo jeho již tak podlomené zdraví. V padesátých letech směl natočit i několik málo filmů, jež se, až na výjimky, jen stěží přibližovaly jeho prvorepublikovým snímkům. Z existenčních důvodů byl ve stáří nucen hrát, přestože byl vážně nemocen. Své poslední divadelní představení odehrál s těžkým zápalem plic a zemřel poté na plicní embolii.

V roce 1994 byl soudně rehabilitován a roku 2002 byly jeho ostatky přeneseny do nového hrobu na Vyšehradě.

Vlasta Burian byl jedním z nejvýznamnějších českých herců, jenž se zapsal a neustále zapisuje do povědomí všech diváckých generací. Bez nadsázky lze říci, že byl komikem vpravdě světového formátu.
Napsal Sidonius Jiro

Sdílet:

Chceš víc humoru?

Máš rád humor a chceš ho dostávat až do schránky? Předplať si náš humoristický časopis Tapír