NEJZDRAVĚJŠÍ WEB V ČR – 0 % tuku, 0 % cukru, 0 % koronaviru, 100 % humoru

Jsme hrdými partnery této akce…

  • Smysl akce: Ocenění pro lidi, kteří se navzdory handicapu angažují v kultuře, sportu či jiné veřejné aktivitě. Možnost jejich vzájemného seznámení, seberealizace, aktivizace apod.
  • Název ocenění odkazuje k jednomu z nich – vozíčkáři Jiřímu Fleknovi (1959–2021), který se zabýval tvorbou kresleného humoru: https://spokojeny-domov.cz/jiri-flekna-zivotopis/
  • Region, ze kterého ocenění budou: Mladoboleslavsko, Turnovsko, Jičínsko, případně blízké okolí
  • Pořadatel: Spokojený domov, o. p. s., organizace poskytující již 20 let sociální služby seniorům a handicapovaným.
  • Iniciátor a koordinátor akce: Petr Novák, dlouholetý bývalý zaměstnanec a dodnes spolupracovník Spokojeného domova s mnohaletými zkušenostmi s pořádáním akcí v sociální oblasti.

Harmonogram:

  • září 2024: spuštěna možnost nominace
  • leden 2025: hlasovaní
  • 15. března 2025: slavnostní udílení ceny v sále ZŠ Studentská v Mnichově Hradišti na bále Spokojeného domova

Jedná se o „nultý ročník“, v případě příznivých okolností (zájem a ohlasy veřejnosti, dostatek finančních prostředků na zajištění) by se z oceňování měla stát každoroční tradice.

Když sranda vzniká v posteli

Jiří Flekna (1959–2021) byl autor kreslených vtipů, který v roce 1980 měl vážný úraz, díky kterému ochrnul a byl plně upoután k lůžku, a zcela závislý na pomoc druhých.

Osudný zlom

V létě 1980 v Jirkově životě přišel zlom. „Na jedné takové akci jsem dělal vylomeniny na okně a spadnul jsem,“ popisoval Jirka. Diagnóza zněla nezvratně: kvadruplegie. Ochrnutý byl od pasu dolů, výrazně omezenou měl i hybnost prstů na rukou. „Také mám srostlý pravý kyčelní kloub, který mě prakticky nejvíc omezuje. Jiní vozíčkáři si můžou sednout, můžou se třeba i sami obléct, můžou se předklonit, což já nemůžu,“ upřesňoval Jirka omezení, která ho trápila.

Na začátku humoru byl prošlý občanský průkaz a urolog myslivecNa počátky své tvorby Jirka vzpomínal s nadhledem: „Maminka mi přinesla do nemocnice občanský průkaz, abych si ho podepsal. Ale já neuměl s těma rukama nic, natož se podepsat. A to stálo za úvahu změnit – bejt takhle postiženej a ještě se neumět ani podepsat. Vždyť mi nedají ani důchod! Takhle jsem dopředu myslel. Pragmaticky.“ Naučil se tedy držet tužku, ale psát se mu moc nechtělo. A tak začal kreslit. První vtip vznikl v roce 1983, když byl Jirka hospitalizovaný na oddělení urologie v mladoboleslavské nemocnici. Nemocniční prostředí pak z velké části inspirovalo Jirku i v jeho další tvorbě.
První vtip Jirka nakreslil v roce 1983 jako dárek pro tehdejšího primáře mladoboleslavské urologie MUDr. Ladislava Smetanu (1932–2020)

Sdílet:

Chceš víc humoru?

Máš rád humor a chceš ho dostávat až do schránky? Předplať si náš humoristický časopis Tapír